Ook voor hulphonden training kunt u bij Lunadogs terecht.

Hulp vragen is moeilijk en vaak vervelend. Moeite hebben met alledaagse dingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn kan enorm frustreren. Wist je dat een stukje zelfredzaamheid een stukje onafhankelijkheid kan komen in de vorm van een hond?

Een Hulphond wel te verstaan.

De meest bekende is waarschijnlijk een blindengeleidehond. Er zijn echter nog veel meer soorten.

 

 

Deze 7 soorten hulphonden zijn er;

1. Blindengeleidenhond

2. ADL Hulphond 

3. Signaalhond

4. Seizure of Epillepsie hond

5. Diabetes hulphond

6. Psychische hulphond

7. Therapiehond

Niet alle typen hulphonden trainen wij om de simpele reden dat wij daar niet de accommodatie voor hebben.

De type hulphonden die we wel trainen worden  hieronder genoemd.

 

De ADL (Algemene Dagelijkse Hulphond) Een ADL Hulphond is een Hond die ondersteuning biedt bij de Algemene dagelijkse levensverwachtingen zoals bijvoorbeeld;

* Openen van deuren

* Wasgoed in en uit de wasmachine halen

* Boodschappen pakken

* Omdraaien in bed

* Sokken aan en uit doen.

De ADL hulphond kan je assisteren bij al deze handelingen.

Bij ADL hulphonden is maatwerk erg belangrijk, het ene baasje heeft immers meer hulp nodig met open van deuren dan het andere baasje.

Continu assistentie moeten vragen als je even je sokken uit wil doen of het licht aan wilt doen kan isolerend werken.

Een ADL Hulphond helpt mensen met weer de straat op te gaan en kan veel betekenen voor je eigenwaarde.

 

De SignaalHond; Een Signaalhond is er om dove of slechthorende mensen erop attent te maken dat er een geluid is (geweest). Denk hierbij aan;

* De deurbel

* De wekker

* Het Brandalarm

* iemand die je naam roept

Behalve sociaal en gehoorzaam moet het dier ook tegen onverwachte en drukke situaties kunnen, De Signaalhond gaat immers overal

mee naartoe. Ze kunnen hun baasje zowel passief als actief te signaleren als er geluid te horen is.

 

 

Psychische Hulphond; Deze hulphond is er niet alleen voor mensen met een Fysieke beperkingen, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld

 

* Een angst en/of paniekstoornis

* Een Eetstoornis

* PTSS

* Autisme

 

Mensen met een angst stoornis en/of een paniek stoornis doen soms aan zelfbeschadiging.

Een Psychische hulphond leert angst te herkennen en komt je opzoeken en legt bijvoorbeeld zijn kop op je schoot zodat je je niet meer alleen voelt.

Mocht er een gevaarlijke situatie ontstaan dan springt de hond tegen je aan of klimt op je schoot waardoor je min of meer gedwongen wordt om aan de hond te zitten en dus niet aan jezelf of aan anderen.

 

Voor mensen met PTSS kan stressgedrag opkomen zonder dat ze het zelf doorhebben. Een Psychische hulphond kan je in zulke gevallen spiegelen. Wanneer je veel met je been trilt bijvoorbeeld. Op die manier maakt de hond je attent op je eigen gedrag.                                                              Wordt je geplaagd door nachtmerries dan is de hulphond er om je wakker te maken.                                                                                                                  Ook bij mensen met een eetstoornis speelt het spiegelen van gedrag een belangrijke rol voor de hulphond. De hulphond kan aangeleerd krijgen niet te eten wanneer jij niet eet bijvoorbeeld. Op die manier ga jij je rot voelen en verantwoordelijk voor het welzijn van de hond, zo neemt de hyperfocus op jezelf en je eigen eten een beetje af.

 

Voor mensen uit  het autismespectrum kan een hulphond structuur, afleiding en overprikkeling voorkomen worden en routines brengen.             Door de hulphond groeit het verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen.

 

Dit zijn slechts voorbeelden voor alles wat Psychische hulphonden kunnen betekenen, ook hier geldt dat maatwerk belangrijk is en dus de baas ne de hond moeten samen op training in een veilige omgeving wat meestal gewoon bij je thuis is.

 

Vraag eens vrijblijvend om informatie, er kan meer dan je denkt !!

 

 

“Beste Lunadogs,
Toen ik een hondenschool zocht die mij kon begeleiden en helpen bij het trainen van mijn hulphond in opleiding Finley, wist mijn gevoel meteen dat jullie dat moesten worden. Jullie ontvingen ons met open armen, net als het geval was met mijn huis/tuin/(en vooral) keukenhond Nesto!   Ik zie vaak jullie ervaringen, opgedaan tijdens eerdere hulphond trajecten, en daar mag ik nu de vruchten van plukken.  Ik sta vaak versteld hoe creatief, out of the box, praktisch of juist heel simpel jullie trainings ideeën zijn. Oefeningen die iedereen thuis en om het huis kan uitvoeren. Dat sluit ook juist zo goed aan bij mij.  Door de jaren heen heb ik al enorm veel van jullie mogen leren, maar toch leer ik na iedere trainingssessie weer iets bij. Of dit nu de Puppy test is, aanleren van nieuw gedrag, omvormen of beter nog voorkomen van bepaalt gedrag. Het is een proces waar ik midden in zit en waar ik soms door de bomen het bos niet meer zie, zoveel werk is er met Finley, met ons als team maar vooral met mij :)! Gelukkig kan ik op jullie bouwen en vertrouwen op jullie sturing en begeleiding in dit proces!
Jullie geduld, empathie en begrip zijn zo bewonderenswaardig. Jullie zijn goud voor mij!!”
Lieve groet,Sabine,

                                                                                                                                Helpen met de jas uit trekken